IVF og ICSI

Stimulationsbehandling ved IVF/ICSI

Behandlingen tilpasses altid til den enkelte kvinde baseret på kvindens årsag til barnløshed og på eventuelle gode eller mindre gode erfaringer fra tidligere behandlinger.

Når et behandlingsforløb starter, får I nøje information om behandlingen, anvendelse af medicin, mulige bivirkninger og vi aftaler tid til næste konsultation med ultralydsskanning.

Formålet med hormonbehandlingen er at stimulere æggestokkene til at udvikle og modne mere end den ene ægblære (follikel), som modnes i naturlig cyklus.
Med hormonstimulationen stiler vi efter at der kan udtages 8-12 æg, men i nogle tilfælde kan færre også gøre det. Antallet varierer meget, afhængig af den enkeltes alder, samt reaktion på den givne hormonbehandling.

Modning af ægblærer kontrolleres ved ultralydsskanning gennem skeden. Her kan ægblærernes størrelse og antal registreres. Jo større ægblære jo mere moden er det æg, som ægblæren indeholder. Når en ægblære har en diameter på 17-20 mm, er ægget modent og klar til udtagning. Selve ægcellen er så lille, ca. 0,12 mm, at den ikke er synlig ved skanning.

Klinikken anvender som udgangspunkt en af de 2 nedenstående behandlinger:

Alternativt kan f.eks. anvendes stimulation specifikt for low-responders eller duostimulation.

Behandling før optøning og tilbagelægning af optøet blastocyst (befrugtede æg)

Behandlingen tilpasses altid til den enkelte kvinde baseret på kvindens menstruationscyklus, hormonværdier og erfaringer fra tidligere behandlinger.

Når et behandlingsforløb starter, får I nøje information om behandlingen, anvendelse af medicin, mulige bivirkninger og vi aftaler tid til næste konsultation med ultralydsskanning.
Ofte besluttes behandlingstype ud fra længden på menstruationscyklus.

  1. Hos kvinder med regelmæssig cyklus op til ca. 35 dage oplægges en optøet blastocyst som udgangspunkt i den naturlige cyklus (egen cyklus).
  2. Hos kvinder med en lang cyklus (over ca. 35 dage), kan slimhinden gøres klar til at modtage blastocysten ved to forskellige typer af stimulation med hormoner.

Behandling ved udtagning og nedfrysning af ubefrugtede æg

  1. Hormonstimulering

    I cirka 2 uger vil du skulle tage en individuelt tilpasset dosis fertilitetsmedicin. Hormonet vil stimulere æggestokkene til at producere flere modne æg i stedet for det ene æg, der sædvanligvis modnes og løsnes hver måned. De ekstra æg modnes fra et overskud af månedlige æg, hvilket betyder, at du ikke mister nogle æg i processen.

    Der vælges kort behandling (se behandlingsforløb). Vi vil følge dig tæt under denne fase med ultralydsscanninger (2-3 besøg). Disse scanninger hjælper os med at fastslå det optimale tidspunkt for ægudtagning.
  2. Ægudtagning

    Når ægblærerne (folliklerne) er store nok, kan æggene tags ud ved en mindre procedure i lokal bedøvelse. Fra skedetoppen hentes et æg fra hver ægblære. Det er individuelt, hvor mange æg, der kan hentes ud ved behandlingen. Du kan tage hjem efter et par timer, men skal holde fri resten af dagen.

  3. Laboratoriearbejde og opbevaring

    De indsamlede æg vurderes og forberedes til nedfrysning få timer efter. Kun modne æg kan nedfryses og gemmes. De brugbare æg fryses ved hjælp af en ekstrem hurtig teknik kaldet vitrifikation og opbevares ved 196ºC.

    De mærkes og opbevares omhyggeligt i mikrocontainere for at sikre, at de nemt kan spores, identificeres og hentes frem, når det er nødvendigt.

  4. Optøning og befrugtning

    Når du beslutter dig for at bruge de frosne æg, optøs de omhyggeligt på laboratoriet. Det vil normalt ikke være alle æg som overlever nedfrysning og optøning.

    De overlevne æg befrugtes med din partners sæd eller med donorsæd. Det er normalt, at kun 50% af æggene lader sig befrugte. Æggene opbevares i et embryoskop. Man venter 5 dage på, at der sker gentagne delinger af æggene og at de bliver til blastocyster. Mange befrugtede æg sorteres fra undervejs, fordi de ikke lever op til kravene.